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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
23/01/2013 |
Data da última atualização: |
23/01/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CAJUHI, L. F.; PINHEIRO, G. S.; PEIXOTO FILHO, J. de A.; ANGELOTTI, F.; YURI, J. E.; GAVA, C. A. T. |
Afiliação: |
LUDMILLA FERREIRA CAJUHI; GISELLE SOUZA PINHEIRO; JOSÉ DE ALENCAR PEIXOTO FILHO; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA; JONY EISHI YURI, CPATSA; CARLOS ALBERTO TUAO GAVA, CPATSA. |
Título: |
Seleção de produtos alternativos para o controle do oídio (Oidium sp.) em feijão-caupi (Vigna unguiculata). |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 7.; JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FACEPE/UNIVASF, 1., 2012, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012. |
Páginas: |
p. 313-318. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Série: |
(Embrapa Semiárido. Documentos, 248). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a eficácia de produtos alternativos para a aplicação no manejo integrado do oídio em feijão-caupi para a redução dos riscos de intoxicação e dos custos com o controle. Foram avaliadas 13 formulações alternativas de fungicidas disponíveis no mercado regional com eficiência de controle desconhecida. Os produtos foram aplicados em feijãocaupi da cultivar BRS Carijó cultivado em experimento em blocos ao acaso com seis repetições. Ao longo de 10 dias após o início da exposição ao inóculo, as plantas foram avaliadas diariamente quanto à incidência e severidade da doença. Foi medido o percentual da área foliar infectada por meio de escala diagramática e construiu-se a curva de progresso da doença. Verificou-se que as formulações à base de enxofre, etilfosfonato de potássio e enxofre granulado, apresentaram média de 98,2% de eficiência de controle. Entre os produtos à base de derivados cítricos, flavonoides apresentou 95,3% de eficiência. Entre os produtos biológicos, o produto à base de Bacillus subtilis se destacou com 94,6% de eficiência relativa. Entre os produtos inorgânicos, o fosfito de potássio apresentou 94,8%, enquanto o bicarbonato de sódio apresentou elevada fitotoxidez à cultura. |
Palavras-Chave: |
Cowpea; Disease; Feijão caupi; Manejo integrado; Oidium sp. |
Thesagro: |
Doença; Feijão; Fungicida; Oídio; Vigna Unguiculata. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/75081/1/francilene-ok.pdf
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Marc: |
LEADER 02306nam a2200313 a 4500 001 1946098 005 2013-01-23 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCAJUHI, L. F. 245 $aSeleção de produtos alternativos para o controle do oídio (Oidium sp.) em feijão-caupi (Vigna unguiculata). 260 $aIn: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 7.; JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FACEPE/UNIVASF, 1., 2012, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido$c2012 300 $ap. 313-318.$c1 CD-ROM. 490 $a(Embrapa Semiárido. Documentos, 248). 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar a eficácia de produtos alternativos para a aplicação no manejo integrado do oídio em feijão-caupi para a redução dos riscos de intoxicação e dos custos com o controle. Foram avaliadas 13 formulações alternativas de fungicidas disponíveis no mercado regional com eficiência de controle desconhecida. Os produtos foram aplicados em feijãocaupi da cultivar BRS Carijó cultivado em experimento em blocos ao acaso com seis repetições. Ao longo de 10 dias após o início da exposição ao inóculo, as plantas foram avaliadas diariamente quanto à incidência e severidade da doença. Foi medido o percentual da área foliar infectada por meio de escala diagramática e construiu-se a curva de progresso da doença. Verificou-se que as formulações à base de enxofre, etilfosfonato de potássio e enxofre granulado, apresentaram média de 98,2% de eficiência de controle. Entre os produtos à base de derivados cítricos, flavonoides apresentou 95,3% de eficiência. Entre os produtos biológicos, o produto à base de Bacillus subtilis se destacou com 94,6% de eficiência relativa. Entre os produtos inorgânicos, o fosfito de potássio apresentou 94,8%, enquanto o bicarbonato de sódio apresentou elevada fitotoxidez à cultura. 650 $aDoença 650 $aFeijão 650 $aFungicida 650 $aOídio 650 $aVigna Unguiculata 653 $aCowpea 653 $aDisease 653 $aFeijão caupi 653 $aManejo integrado 653 $aOidium sp 700 1 $aPINHEIRO, G. S. 700 1 $aPEIXOTO FILHO, J. de A. 700 1 $aANGELOTTI, F. 700 1 $aYURI, J. E. 700 1 $aGAVA, C. A. T.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
16/09/2016 |
Data da última atualização: |
06/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FAGERIA, N. K.; BALIGAR, V. C. |
Afiliação: |
NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; V. C. BALIGAR, USDA. |
Título: |
Growth, yield and yield components of dry bean as influenced by phosphorus in a tropical acid soil. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Plant Nutrition, New York, v. 39, n. 4, p. 562-568, Mar. 2016. |
DOI: |
10.1080/01904167.2016.1143489 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Phosphorus (P) deficiency is one of the most yield limiting factors for dry bean (Phaseolus vulgaris) production in tropical acid soils. Dry beans are invariably grown as mono-crops or as inter-crops under the perennial tropical crops. Information is limited regarding the influence of phosphorus fertilization on dry bean yield and yield components and P use efficiency in tropical acid soils. A greenhouse experiment was conducted to evaluate the influence of phosphorus fertilization on dry bean growth, yield and yield components and P uptake parameters. Phosphorus rates used were 0, 50, 100, 150, 200, and 250mg P kg(-1) of soil. Soil used in the experiment was an acidic Inceptisol. Grain yield, shoot dry weight, number of pods, and 100 grain weight were significantly (P < 0.01) increased with phosphorus fertilization. Maximum grain yield, shoot dry matter, number of pods, and 100 grain weight were obtained with the application of 165, 216, 162, and 160mg P kg(-1) of soil, respectively, as calculated by regression equations. Grain yield was significantly and positively associated with shoot dry weight, number of pods, P concentration in grain and total uptake of P in shoot and grain. Phosphorus use efficiency defined in several ways, decreased with increasing P rates from 50 to 250mg P kg(-1) of soil. Maximum grain yield was obtained at 82mg kg(-1) of Mehlich 1 extractable soil P. Results suggest that dry bean yield in Brazilian Inceptisols could be significantly increased with the use of adequate rates of phosphorus fertilization. MenosPhosphorus (P) deficiency is one of the most yield limiting factors for dry bean (Phaseolus vulgaris) production in tropical acid soils. Dry beans are invariably grown as mono-crops or as inter-crops under the perennial tropical crops. Information is limited regarding the influence of phosphorus fertilization on dry bean yield and yield components and P use efficiency in tropical acid soils. A greenhouse experiment was conducted to evaluate the influence of phosphorus fertilization on dry bean growth, yield and yield components and P uptake parameters. Phosphorus rates used were 0, 50, 100, 150, 200, and 250mg P kg(-1) of soil. Soil used in the experiment was an acidic Inceptisol. Grain yield, shoot dry weight, number of pods, and 100 grain weight were significantly (P < 0.01) increased with phosphorus fertilization. Maximum grain yield, shoot dry matter, number of pods, and 100 grain weight were obtained with the application of 165, 216, 162, and 160mg P kg(-1) of soil, respectively, as calculated by regression equations. Grain yield was significantly and positively associated with shoot dry weight, number of pods, P concentration in grain and total uptake of P in shoot and grain. Phosphorus use efficiency defined in several ways, decreased with increasing P rates from 50 to 250mg P kg(-1) of soil. Maximum grain yield was obtained at 82mg kg(-1) of Mehlich 1 extractable soil P. Results suggest that dry bean yield in Brazilian Inceptisols could be significantly increased wit... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Grain harvest index; P use efficiency. |
Thesagro: |
Feijão; Fósforo; Phaseolus vulgaris. |
Thesaurus NAL: |
Phosphorus. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02239naa a2200217 a 4500 001 2052995 005 2019-11-06 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1080/01904167.2016.1143489$2DOI 100 1 $aFAGERIA, N. K. 245 $aGrowth, yield and yield components of dry bean as influenced by phosphorus in a tropical acid soil.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aPhosphorus (P) deficiency is one of the most yield limiting factors for dry bean (Phaseolus vulgaris) production in tropical acid soils. Dry beans are invariably grown as mono-crops or as inter-crops under the perennial tropical crops. Information is limited regarding the influence of phosphorus fertilization on dry bean yield and yield components and P use efficiency in tropical acid soils. A greenhouse experiment was conducted to evaluate the influence of phosphorus fertilization on dry bean growth, yield and yield components and P uptake parameters. Phosphorus rates used were 0, 50, 100, 150, 200, and 250mg P kg(-1) of soil. Soil used in the experiment was an acidic Inceptisol. Grain yield, shoot dry weight, number of pods, and 100 grain weight were significantly (P < 0.01) increased with phosphorus fertilization. Maximum grain yield, shoot dry matter, number of pods, and 100 grain weight were obtained with the application of 165, 216, 162, and 160mg P kg(-1) of soil, respectively, as calculated by regression equations. Grain yield was significantly and positively associated with shoot dry weight, number of pods, P concentration in grain and total uptake of P in shoot and grain. Phosphorus use efficiency defined in several ways, decreased with increasing P rates from 50 to 250mg P kg(-1) of soil. Maximum grain yield was obtained at 82mg kg(-1) of Mehlich 1 extractable soil P. Results suggest that dry bean yield in Brazilian Inceptisols could be significantly increased with the use of adequate rates of phosphorus fertilization. 650 $aPhosphorus 650 $aFeijão 650 $aFósforo 650 $aPhaseolus vulgaris 653 $aGrain harvest index 653 $aP use efficiency 700 1 $aBALIGAR, V. C. 773 $tJournal of Plant Nutrition, New York$gv. 39, n. 4, p. 562-568, Mar. 2016.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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